hypodensyjne ognisko na śledzionej

       

Podstrony


Kompulik...

Temat: pomoc w otczytaniu badania tomografii komputerowej !!!!!!!
Proszę o pomoc w odczytaniu badania tomografii komputerowej jamy brzusznej i miednicy mniejszej (czy są zmiany nowotworowe szczegulnie interesuje mnie wątroba oraz co oznacza płyn w miednicy)

W szczycie wątroby (segment VIII) ognisko hypodensyjne ( 2,5 cm średnicy),wypełniające się od obwodu kontrastem ,o cechach naczyniaka.
Innych zmian w miąższu watroby nie wykazano.
Śledziona prawidłowa.
Trzuska budowy drobnozrazikowej ,nie powiekszona,bez ognisk.
Nadnercze w normie.
Nie wykazano zmian węzłowych zaotrzewnowo, także w miednicy mniejszej.
Nerka lewa wykazuje pojedyncze mikrotorbieliki.
Poza tym obraz nerek prawidłowy.
Nie stwierdza sie zastoju.Wydzielenie symetryczne.
Szyjka macicy grubości 3,6 cm.
Zatarta tkanka przymaciczna ,szczególnie prawostronnie.
Nie wykazano ewidentnej masy w odrebie szyjki macicy.
Niewielka ilośc płynu w jamie macicy.
Płyn w miednicy mniejszej w zatoce DOUGLASA.
W polach jajników nie wykazano.
Jelito grube we wlewce doodbytniczej wykazuje dyskretne pogrubienie ścian esicy-zmiany po rtg -terapii.
Pęcherz moczowy o ścianach gładkich,modeluje się namacicy.
pola płucne segmentów podstawnych bez ognisk.
Struktury kostne bez cech destrukcji.

Jestem po leczeniu raka złośliwego szyjki macicy typu B II
Źródło: forum-onkologiczne.com.pl/forum/viewtopic.php?t=625



Temat: po TK
Nareszcie udało mi się zdobyć całość TK: w segmencie 4 wątroby drobne ognisko hypodensyne (torbiel?) średnicy ok. 7mm, poza tym wątroba bez widocznych zmian ogniskowych i cech cholestazy. W pęcherzyku żółciowym uwapniony złóg o średnicy ok. 15mm. Trzustka i śledziona w normie. W obu nerkach po kilka różnej wielkości torbieli - największa w lewej nerce średnicy ok 40mm, poza tym nerki w normie. W obu nadnerczach hypodensyjne zmiany ogniskowe o cechach gruczokaów w badaniu TK-po stronie prawej średnicy ok 20mm, po lewej-ok. 25mm. Obecności powiększonych węzłów chłonnych zaotrzewnionych nie stwierdza się. Stan po usunięciu macicy z przydatkami. Pęcherz moczowy średnio wypełniony, o gładkich zarysach ścian. Powiększonych węzłów chłonnych ani innych zmian ogniskowych w miednicy nie uwidoczniono.
Co to oznacza? Ja nie jestem w stanie czekać do 9 września, a wcześniejsze umówienie się na rozmowę z onkologiem prowadzącym zakrawa na cud.
Aneta
Źródło: nowotwor.eu/viewtopic.php?t=479


Temat: historia ireny
Witam ! wczoraj odebrałam swoje wyniki i udało mi się dostać do onkologa. Cytuję wynik TK-w porównaniu do poprzedniego badania stwierdzono na wątrobie większą ilość hypodensyjnych zmian-obok poprzednio istniejących torbieli pojawiły się słabo separujące się ogniska w s.8 5-14mm oraz dwa brzeżne ogniska w s.6 5mm i 7mm. Powiększyła się zmiana we wnęce śledziony 23x28mm, obok nowe hypodensyjne zmiany 13x23mm oraz w przednim biegunie 9x16mm. Trzustka, nerki i nadnercza bez zmian ogniskowych. W krezce jelitowej ognisko większe , policykliczne 14x18mm. Węzły chłonne badanego zakresu nie są powiększone. Wn. cechy progresji węzłowej. Marker 116 . Wstępnie zaplanowano w najbliższy piątek rozpoczęcie podawania samego Gemzaru bez platyny z uwagi na moją neuropatię. Mam jednak wątpliwości czy sam Gemzar da pozytywną odpowiedz. Wybierając ten lek lekarz sugerował się tym że ostatnie leczenie nim dało tak długą remisję choroby. Ja jednak chciałabym zakwalifikować się do jakiegoś badania klinicznego bo w moim ośrodku jest kilka prowadzonych i tez w trakcie podpisywania umów na jakieś nowe . Dzisiaj myślę że coś się dowiem. Rozpoczynam dalszą walkę chociaż chwilami to brak mi sił.Brak też sił na walkę z lekarzami o czym już nie będę pisała. Wczoraj wychodząc ze szpitala płakałam jak małe dziecko. Czy to wszystko powinien przechodzić chory człowiek ? Brak słów. Pozdrawiam wszystkich na forum. Irena
Źródło: nowotwor.eu/viewtopic.php?t=263


Temat: historia ireny
Witaj kochana Lidziu. Jesteś niezawodna jeżeli chodzi o pamięć. Dziękuję. Wczoraj odebrałam wynik TK i byłam u lekarza z nadzieją że podejmie jakąś decyzję dalszego leczenia. Po rozmowie kazała mi się zgłosić za trzy.....miesiące. Ostatecznie zgodziła się na za miesiąc. Nie będę opisywała ze szczegółami , już mi się nie chce. Tego samego dnia poszłam do innego ośrodka onk. Tam będą próbowali podać jeszcze cisplatynę. Mam wyznaczoną datę na 20 pażdziernika. 17 jadę żeby się spotkać z genetykiem i porozmawiać i ew.badaniu olaparibem.
A teraz wynik: w porównaniu do badania poprzedniego stwierdza się zmniejszenie wielkości hypodensyjnych ognisk lokalizujących się w seg8 wątroby do 3-7 ( 5-14mm) oraz regresję zmian w segmencie 6. Obraz torbieli jak poprzednio. Ognisko w obrebie wnęki śledziony ma wumiary23x18(28x23) obok21x12(23x13mm) w przednim biegunie12x9(16x9).Ognisko w krezce jelita ma średnicę 13mm(18x14). Nowych zmian nie ma. Pozostałe narządy bez zmian.
Z tego wynika że wszystkie zmiany zmniejszyły się po jednym podaniu karboplatyny. Zobaczymy co dalej. Pozdrawiam . Irena
Źródło: nowotwor.eu/viewtopic.php?t=263


Temat: MADA
Witajcie,właśnie wróciłam z ostatniego wakacyjnego wypoczynku,odebrałam wynik-trójfazowa TK jamy brzysznej,szyjka macicy poszerzona w wymiarze poprzecznym do 5,5cm,wzmacnia się niejednorodnie.Esica o pogrubiałych ścianach-naciek?Obraz TK budzi podejrzenie wznowy.We wnęce śledziony widoczne hypodensyjne ognisko sr,2cm-węzły?obraz wymagapotwierdzenia w badaniu usg Wątroba,nerki,trzustka i nadnercza nie wykazują zmian.Stan po nadszyjkowej amputacji macicy? Okołoaortalnie oraz w miednicy małej widoczne są żylakowato poszerzone do max 1cm naczynia żylne.W poniedziałek wynik markera i wyruszamy do Gdańska .mada
Źródło: nowotwor.eu/viewtopic.php?t=367


Temat: rak jajnika - Pewka historia mojej mamy
Ok mamy wyniki opisuje TK z dnia 18.02.2010 na 1 dzien przed chemia:


Stan po usunieciu narzadu rodnego. Przy bocznej scianie jamy brzusznej, w okolicy sledzinony i przy scianie jamy brzusznej na wysokosci dolnych biegunow nerek masy tkankowe odpowiadajace wszczepom do otrzewnej. Zmiany 0 podobnym charakterze przylegajace do 7 oraz 5 segmentu watroby (najwieksza o wym 47x50x22 mm) oraz w zachylku watrobowo-nerkowym.
W segementach 3.4.5 watroby hypodensyjne ogniska obwodowo wzmacniajace sie w fazie tetniczej, hypodensyjne w fazie zylnej- zmiany metastatyczne.
Slad wolnego plynu w okolicy watroby.
Trzustka, sledziona, nerki oraz nadnercza prawidlowe w badaniu TK.
Pecherz moczowy o gladkiej niepogrubionej scianie.
W obrebie lozy pooperacyjnej zbiornik plynowy o wym 37x26x20 mm.
Na wysokosci promontorium w okolicy naczyn biodrowych wspolnych prawych wezel chlonny o srednicy 1cm. Poza tym wezly chlonne jamy brzusznej i miednicy malej ni e sa powiekszone.
Uklad kostny objety badaniem prawidlowy.
Źródło: nowotwor.eu/viewtopic.php?t=841


Temat: rak jajnika - Pewka historia mojej mamy
Dzieki za slowa otuchy. Mam juz wynik TK i szczerze mowiac nie wiem czy sie cieszyc czy...
no wlasnie co???

Standardowy opis, kontrast i itd - pomijam

Cechy wznowy miejscowej nie stwierdzam.
Watroba, jednorodna, o prawidlowej gestosci, niepowiekszona. Obecne w badaniu z 18.02.2010 ogniska przerzutowe w watrobie sa dzisiaj niewidoczne.
Podtorebkowo w segmencie 7 watroby obecne, drobne, wielkosci 7-8 mm ognisko hypodensyjne o gestosci okolo 70jH nieulegajace powiekszeniu pokontrastowemu (ognisko stluszczenia?).
Trzustka, sledziona, oba nadnercza oraz nerki prawidlowe.
Opisywane w poprzednim badaniu TK wszczepy podskorne w okolicy sledziony oraz przy przedniej scianie jamy brzusznej w dziejszym badaniu niewidoczne.
Pecherz moczowy o gladkich obrysach.
Miedzypetlowo w okolicach esicy sladowa ilosc plynu.
Wezly chlonne jamy brzusznej niepowiekszone.
Widoczny w badaniu ukladu kostny, bez cech rozsiewu.

Hm i co myslisz Robercie? Martwi mnie ten plyn. Jednak jest, mimo, ze niewidoczny w USG.
Byl w badaniu 18.02, w badaniu 16.04 i niestety nadal jest.

Nie wiem jak to zinterpretowac i co z tym stluszczeniem. Wczesniej mowili, ze naczyniak albo przetoka po meta, a teraz stluszcznie. A jak stluszczenie to, co z nim robic?

Nie wiem co myslec.
Teraz mam kolejny problem, jak zrobione TK to czy mozna zrobic PET w nablizszych tygodniach? Bede pytac lekarzy.

No nic zobaczymy...

Dzieki wszystkim za kciuki, rady i pocieszenie ;)
Źródło: nowotwor.eu/viewtopic.php?t=841


Temat: Prośba o wytłumaczenie badania TK
Witam, znalazłem się na tym forum z wiadomego powodu - szukam pomocy i informacji, liczę że znajdzie się ktoś, kto udzieli mi kilku odpowiedzi. Kilka dni temu mój brat trafił do szpitala, od razu cały dzień różnych badań, więc wiem że nie jest dobrze. Prosiłbym o jak najbardziej szczere i otwarte przetłumaczenie mi wyników badań, gdyż lekarze bardzo ostrożnie się wypowiadają na ten temat, a ja po prostu muszę wiedzieć na co się nastawić i jakie ewentualnie działania podejmować, bo jestem jedyną osobą którą on ma. Będę Wam bardzo wdzięczny!

TK klatki piersiowej:

W segmentach szczytowych w języczku oraz w segmencie X płuca lewego widoczne są miękkotkankowe ogniska o charakterze meta dochodzące do śr 15 mm.
W segmentach środkowych i dolnych płuca prawego obecne sa zmiany o tym samym charakterze dochodzące do śr 8 mm.
W lokalizacji śródpiersia górnego przedniego widoczna jest miękkotkankowa masa która naciekając rękojeść mostka przechodzi na jego przednią powierzchnię. Wymiary masy 6x5x4 cm.
Rękojeść mostka od strony lewej wykazuje cechy destrukcji.
W śródpiersiu oraz w lokalizacji wnęki prawej obecne są węzły chłonne, które w wymiarze poprzecznym dochodzą do 13x11 mm.
W objętej badaniem wątrobie obecne są ogniska meta, największy w segmencie VIII dochodzi do wymiaru 36x30 mm.

TK jamy brzusznej:

Na granicy segmentu VII i VIII wątroby widoczne jest policykliczne hypodensyjne ognisko ulegające obwodowemu wzmocnieniu po podaniu środka kontrastowego o wymiarze 38x30 mm o charakterze meta.
Kolejne ogniska o tym samym charakterze zlokalizowane sa w segmencie VII wątroby o wymiarze 22x17 mm oraz w segmencie V wątroby o wymiarze 17x20 mm.
W obu nekach widoczne są liczne drobne zwapnienia o dł do 5 mm.
Pozostałe narządy miąższowe jamy brzusznej prawidłowe.
Śledziona dodatkowa śr 6 mm.
Nie wykazano powiększonych węzłów chłonnych w obszarze badania, największy z nich w wymiarze poprzecznym nie przekracza 1 cm.
Części kostne objęte badaniem, za wyjątkiem zmian degeneracyjnych, bez cech patologii.

Wiem, że nie wróży to nic dobrego, więc proszę mi szczerze napisać na co muszę się przygotować. Niebawem badanie u onkologa. Pomóżcie, proszę!
Źródło: forum-onkologiczne.com.pl/forum/viewtopic.php?t=610


Temat: obawy i pytania
witam ponownie

mam Karte Informacyjna z Leczenia Szpitalnego mojego taty:

Rozpoznanie: Guz pluca prawego. Podejrzenie przerzutow do wezlow chlonnych i watroby.

Rutynowe zdjecie rtg klatki piersiowej: Pluca, przepona, sylwetka serca w normie.

USG jamy brzusznej i przestrzeni zaotrzenowej: Trzustka prawidlowa. Watroba nieco powiekszona, hyperogenna o niejednorodnej echogenicznosci. W prawym placie zmiana hyperogenna sr.ok. 15 mm- naczyniak?, meta? Drogi zolciowe nieposzerzone. Pecherzyk zolciowy, bez zlogow. Nerka prawa dl. 104 mm o prawidlowej echogenicznosci, bez cech zastoju moczu i zlogow. Sledziona niepowiekszona. Okolica aorty brzusznej niezmieniona. Pecherz moczowy- o scianach gladkich. Gruczol krokowy 44x 52x 27 mm.

Komputerowa tomografia klatki piersiowej: badnaie CT klatki piersiowej przed i po podaniu srodka kontrastowego: Patologiczna masa rozciagajaca sie od podzialu oskrzela prawego wzduz peczkow oskrzelowo-naczyniowych posredniego i dalej wokol podzilau na peczki do plata srodkowego i dolnego. W okolicy podzilau tetnicy posredniej masa przylegla/naciaka naczynie z mozliwoscia wytworzenia skrzepliny przysciennej. Obraz przemawia za tu.
Pojedyncze guzki podoplucnowe w segm. 10 pluca lewego oraz w segm. 1/2 pluca lewego, segm. 2 pluca prawego.
W srodpiersiu widoczne wezly chlonne przytchawicze po stronie prawej do 14 mm, po stronie lewej do 7 mm, podostrogowe do 8 mm oraz w oknie aortalno- plucnym do 7 mm.
Jamy oplucnowe wolne.
Nadnercza prawidlowe.
W watrobie po podaniu srodka kontrastowego widoczne hypodensyjne, nieostro odgraniczone zmiany ogniskowe w segm. VI wielkosci 22x10 mm, w segm. VII sr. 7 mm, w segm. II/III wilekosci 20 mm. Poza tym w segm. III widoczna zmiana ogniskowa ulegajaca intensywnemu wzmocnieniu po podaniu srodka kontrastowgo wielkosci 7 mm. W roznicowaniu nalezy uwzglednic w pierwszej kolejnosci meta. Ognisko skĂślerotyzacji w trzonie L1.

Epikryza: 52-letni chory dotychczas nieleczony zostal przyjety do odzilau z powodu wystepujacej od okolo 1,5 tygodnia dusznosci wysilkowej, oslabienia. Przy przyjeciu pacjent w stanie ogolnym dobrym wydolny krazeniowo i oddechowo, w EKG stwirdzono ujemne T w V"-V§, Tryponina T(-). Wykonano szereg badan dodatkowych, w tym CT klatki piersiowej, na podstawie ktorego postawiono powyzsze rozpoznanie.
Po zastosowaniu leczeniu dolegliwosci ustapily. Przebieg hospitalizacji bez powiklan. Celem dalszej diagnostyki pacjenta skierowano do Odzialu Chorob Pluc.


Po wydaniu tej diagnozy moj tata zyl dokladnie 2 tygodnie. Smutne. Byly jeszcze bdanai laboratoryjne, jak cos moge przytoczyc.

Moglby mi ktos powiediec na podstawie tych wynikow czy to byl pierwotny rak pluc?
No i stan byl chyba straszny skoro lekarz mowila ze jest stan powazny.

Pozdrawiam i zdrowia wszystkim zycze.
Źródło: forum-onkologiczne.com.pl/forum/viewtopic.php?t=215


Temat: mięśniak
Witam ponownie, nie pisałam wcześniej, ponieważ mój przypadek nie jest ściśle związany z wątkiem i nie chciałam Wam zabierać cennego czasu, ale pojawiam sie tutaj i śledzę wszystkie historie.

O wyniku oczywiście rozmawiałam z lekarzami i twierdzili, że jest to jak najbardziej zmiana łagodna, ale od onkologa dostałam skierowanie na CA125, USG i tomografię.
CA125 - 9,1 (norma do 35). W USG z niepokojących wieści - torbiele na nerkach. A dziś dostałam wynik tomografii i jestem lekko przerażona:

"W wątrobie, w wielu segmentach widoczne okrągławe ogniska hypodensyjne. Największe o jest o śr. ok. 1,2cm w segmencie VII. Zmiany te odpowiadają torbielom. Nie można jednak jednoznacznie wykluczyć „meta” - wskazana dalsza obserwacja. Śledziona typowej wielkości, o prawidłowej strukturze wewnętrznej, bez zmian ogniskowych. Pęcherzyk żółciowy typowej wielkości o cienkich ścianach; drogi żółciowe tak wewnątrz jak i zewnątrzwątrobowe nieposzerzone. Trzustka typowo położona, o prawidłowej strukturze zrazikowej. Nadnercza prawidłowej wielkości i kształtu. W obu nerkach tym również korowe liczne torbiele. Układy kielichowo-miedniczkowe nerek w granicach normy. W miednicy małej, po stronie lewej, w sąsiedztwie macicy i fragmentu jelita widoczne okrągławe ognisko hypodensyjne z obwódką hiperdensyjną o wym. ok. 2,6x2,0cm odpowiadające guzowatej zmianie w obrębie jajnika. Wokół tej zmiany, widoczne są poszerzone sploty naczyniowe, mogą to być żylaki żyły jajnikowej powstałe w związku z utrudnieniem odpływu krwi?"

Zwłaszcza niepokoją mnie te zmiany hypodensyjne na wątrobie i guzowate ognisko przy macicy. Wizytę u onkologa mam dopiero na 17.02, więc jeśli to możliwe, proszę Robercie o Twoją opinię do powyższego wyniku.

pozdrawiam
I
Źródło: nowotwor.eu/viewtopic.php?t=429


Temat: Zmiany w wątrobie
Witam,
u mojej żony po wielu badaniach również wykryto niedawno guzy na wątrobie.
Cały czas zmaga się z zmianami na skórze ( suche place ok 1cm ) na twarzy, głowie i plecach.
Dermatolog nic nie pomógł, a nawet pogorszył aplikowała jej przez 6 miesięcy sterydy, przez co na głowie powstały ślady i w niektórych miejscach włosy już nie odrastają ( dziewczyna włosy ma strasznie przerzedzone )
W końcu znalazła się w szpitalu ( nerki i kamień ) tam już wykryto jakieś nieprawidłowości
PRZEPRASZAM ZA TAK SZEROKI OPIS ALE STARAŁEM SIĘ PRZEPISAĆ WSZYSTKO Z KARTY może mi dzięki temu ktoś coś nakreśli:
USG wątroba: z 5cm zmiana izoechogenna - modeluje naczynia i przewody żółciowe KT-naczyniak?
Pęcherzyk żółciowy: z echem 5cm załogu. Drogi żółciowe wewnątrz wątrobowe: nieposzerzone. PŻW: wąski. Trzustka jednorodna, Śledziona 11,5cm
Duże naczynia jamy brzusznej i przestrzeń okołoaortalna: obraz prawidłowy. Nerka prawa o nerka lewa: dyskretnie poszerzoneukm-y drobne zwapnienia ( ew.złogi ) w ukm i na granicy kora/ukm Pęcherz moczowy symetryczny.
KT jamy brzusznej: Watroba prawidłowej wielkości. W miąższu wątroby przywnekowo na pograniczu segm I, V, Vi widoczna jest zmiana ogniskowa miernie hypodensyjna w badaniu bez podania SK. Po dożylnym badaniu SK w fazie tetniczej zmiana ulega intensywnemu wzmocnieniu kontrastowemu z widoczną w części centralnej nieregularna wąską strefą odpowiadająca bliźnie centralnej. Ognisko ma nieregularne, policykliczne obrysy i uwypukla przyśrodkowy brzeg wątroby powodując modelowanie żyły głównej dolnej i niewielkie modelowanie żyły wrotnej Wymiar zmiany ok 54x38mm. W fazie wrotnej po podaniu SK oraz w fazie późnej zmiana ulega homogenizacji w stosunku do otaczającego miąższu wątroby. Obraz i charakter wzmocnienia kontrastowego odpowiada ogniskowemu przerostowi guzkowatemu. Drogi żółciowe wewnątrz o zewnątrz-wątrobowe nieposzerzone. Pecherzyk żółciowy cienkościenny, bez cech złogów. Trzustka niepowiększona, o przawidłowej strukturze miąższu. Przewód trzustkowy nieposzerzony. Śledziona umiarkowanie powiekszona 11,7x4,5cm jednorodna. Nadnercza obustronnie niepowiekszone. Nerko położone prawidłowo, prawidłowej wielkości i kształtu. W miąższu nerki lewej widocznych jest kilka miernie hypodensyjnych, niejednorodnych, nieprawidłowo kastrujących się obszarów-obraz może odpowiadać ostremu odmiedniczkowemu zapaleniu nerki. Nerka prawa o prawidłowej budowie bez zmian ogniskowych.
Węzły chłonne niepowiększone Aorta brzuszna i jej odgałęzienia nw nadbrzuszu zmian nie wykazują. pacjentka 30lat

Wyniki badań hormonów tarczycy we krwi elektrochemiluminescencji
NORMA:
TSH 0,270-4,20 ulU / ml 8,54
FT4 0,932-1,71 ng /dl 0,905
FT3 2,57 - 4,43 pg / ml 3,56

następnie jest jeszcze USG ale nie wiem jak to przepisać
Dx = 43,3nn
D+ = 52,6nn
D/ + 54,7nn

drugie zdjęcie:
co 4
R: 14
Pp: norm

Dx = 57,00nn
D+ 42, 4nn
D/ = 0,0nn

ehhh... nic z tego nie wiem. O co tu chodzi ?
pozdrawiam

[ Komentarz dodany przez: awilem: 2010-06-21, 10:05 ]
Źródło: forum-onkologiczne.com.pl/forum/viewtopic.php?t=1550




Sitedesign by AltusUmbrae.